divendres, 28 d’agost de 2009

La maldición de Sissi

De vegades, fins i tot em fa certa vergonya admetre que tota aquesta història meva amb la Sissi, va començar amb les pelis ensucrades de la Romy Schneider i va continuar en assabentar-me que, d'aquella princeseta de Disney, a la que realment va existir, hi anava un bon tros.

Ens els darrers quinze anys, he anat llegint el que m'he trobat sobre ella, i amb cada nou llibre que he llegit he tingut sempre la sensació que, hagués viscut el que hagués viscut, aquesta dona sempre s'hauria sentit deprimida, trista i desgraciada.Crec, sincerament, que era qüestió de caràcter, vés per on.

L'obra de Caterina d'Habsburg, és diferent dels llibres que jo havia llegit fins ara sobre la Sissi i obre el camp d'estudi per parlar també sobre els fills de l'emperadriu, el marit, els germans i germanes, la dama de companyia - que fa de fil més o menys conductor - i, en general, bona part de l'arbre geneaològic (un arbre que no deixa de ser, també, el de l'autora.)
Si és una novela, ho és molt poquet: poques son les coses que trobem novelades i, en canvi, hi abunden les referències històriques i la narració de fets de la manera com s'explicaren en el seu moment i també com s'ha sabut després que varen succeïr (és el cas, per exemple, de l'assassinat del fill dels emperadors a Mayerling). La història, no està centrada en la figura de la Sissi que, d'alguna manera, es converteix en una excusa per parlar d'altres personatges. I, tot i que no puc dir que no m'hagi agradat, sí que puc dir que no és el que m'esperava ja que d'informació sobre la emperadriu, si et pares a recopilar, no n'hi ha pas gaire.

Moment Caprabo: El pare de l'autora, Rodolf d'Habsburg, Arxiduc d'Àustria, explica al pròleg, que  un dia, la seva filla tornava indignada de l'escola -tenia cinc anys- perquè els nens i nenes de la classe li deien que ella era una princesa i ella creia que allò era una tonteria perquè les princeses vivien en castells amb prínceps.
Diu el pare, que va ser aleshores quan va ser conscient que calia explicar-li a la petita Caterina que les princeses modernes també anaven al súper.Ostres tu, pobres princeses...!!!(llegiu amb ironia).

El llibre és:

De Habsburgo, Catalina. La maldición de Sissi. Tr. José María Solé. Madrid: La esfera de los libros, 2008. 319 p. ISBN 978-84-973-4779-2.


Altres llibres sobre la Sissi:


Caso, Ángeles. Elisabeth de Austria Hungría. Album privado.Barcelona: Planeta, 1997. 200 p. ISBN 978-84-08-02297-8

Caso, Ángeles. Elisabeth, Emperatriz de Austria-Hungría. Barcelona: Planeta, 1995. 360 p. ISBN 978-84-08-01621-2

Moix, Anna Mª. Vals negro. Barcelona: Lumen, 2002. 224 p. ISBN 8426413315.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada