dijous, 19 de setembre de 2013

Cartas

El títol d'aquest llibre no podia ser més explícit. Ni més real.

Ens trobem amb el recull de la correspondència que Jane Austen va mantenir al llarg de la seva vida amb la seva germana i que dibuixa un retrat de l'autora que m'ha sorprès per la quantitat de detalls que he trobat que m'han fet pensar en protagonistes de les seves novel·les.

En diverses ocasions he llegit a escriptors parlar de com s'ha d'escriure d'allò que coneixes per aconseguir fer-ho creïble al lector. No entrarem, doncs, a analitzar com Jules Verne va crear els seus móns imaginaris que, en canvi, tan bé van arribar als lectors.
Però en el cas que m'ocupa ara, Jane Austen, he pogut descobrir com va agafar la societat que l'envoltava i el seu dia a dia i es va dedicar a disseccionar-los sense gaire compassió. Les cartes reflecteixen perfectament quina era la seva vida i l'evolució que va fer com a persona i també com va transportar tot això a les seves històries i als seus personatges.

També hi he trobat el constant desig d'entretenir i m'ha semblat curiós. S'escrivia amb sa germana, pretenia informar-la de com transcorria el seu dia a dia, però tot i així no podia deixar de fer servir el llenguatge de manera genial, de buscar la manera de plasmar la ironia o el desgrat que li produïen moltíssims dels costums que seguia per imperatiu de l'època que li va tocar viure. Es culpava a si mateixa quan era conscient que alguna de les cartes no li havia quedat prou divertida o entretinguda. Un detall completament allunyat de la concreció que busquem avui en dia en les nostres comunicacions escrites.

Si sovint dic que no tots els llibres són per a tothom, aquest amb més motiu. Però a aquells de vosaltres a qui us cridi l'atenció, no us decebrà en absolut.

El llibre és: Cartas. Austen, Jane. Trad. Eva Maria Gonzalez Pardo. Editorial dÉpoca. Morcín, 2012. ISBN 978-84-938972-5-3.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada