divendres, 6 de desembre de 2013

Ossos al jardí

Quina sorpresa trobar aquesta novel·la curta protagonitzada per Wallander, quan Henning Mankell havia fet públic ja que tancava les aventures d'aquest detectiu que tants estius m'ha acompanyat durant les lectures de vacances. Per un moment vaig tenir l'esperança que s'hi havia repensat, però no. "Ossos al jardí" és un relat que si bé cronològicament no és el darrer del detectiu, sí que suposa el final de les lectures per a tots aquells qui ja hem llegit les aventures ja publicades.

Personalment, ho considero una llàstima. Puc dir que Mankell és, sens dubte, el meu autor de novel·la negra preferit.

El cas és que "Ossos al jardí" no té, per a mi, tant de valor en tant que història de Kurt Wallander (comparada amb la resta, aquesta es queda una mica curta, amb un cas que sembla només un esbós i on he trobat a faltar tota la part de reflexions del detectiu que normalment acompanyen les novel·les més llargues) com pel postfaci (reivindiquem el postfacis! Fora els prefacis!) on Mankell explica com va néixer Wallander i de quina manera ha viscut com a autor la trajectòria del seu personatge. M'ha semblat molt interessant.

"Ossos al jardí" és una novel·la per a fans. Si no heu llegit res d'en Wallander, no comenceu per aquí.  Però si les heu llegit totes, no deixeu de llegir-la. És una excel·lent manera de dir adéu a un gran personatge.

El llibre és: Ossos al jardí. Mankell, Henning. Trad. Marta Casas. Tusquets Editors. Barcelona, 2013.  192 p. ISBN: 978-84-8383-747-4.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada