dijous, 12 de març de 2015

Te quiero porque me das de comer

Si algú, en aquells moments de obnubilació que propicia l'acabament d'un any i el començament d'un altre, va pronunciar, ni que fos mentalment, el propòsit lector de "sortir de la meva zona de confort i aventurar-me a llegir coses diferents", ja pot deixar de buscar perquè "Te quiero porque me das de comer" és l'opció ideal per fer-ho.

Intentaré explicar-vos, tan bé com sigui capaç, què he sentit llegint aquest...aquest...anava a dir llibre, però és que crec que no li faria justícia. És, més aviat, realitat escrita. Realitat escrita sense por: crua, natural, directa i seca. Les coses, a la vida, no venen separades per paràgrafs ni per punts apart. Les coses passen, se succeeixen, t'envaeixen. Així és aquesta novel·la: una invasió d'històries (quantes? jo que sé! Impossible comptar-les totes!) que necessita, crec, que et deixis portar confiant en que tot lligarà.

I lliga. I et meravelles que algú pugui tenir aquest control del llenguatge, de la trama, de la història. Envejable de debò.

Suposo que a aquestes alçades, dir-vos que aquesta no és, ni de bon tros, una novel·la que pugui agradar a tothom, sobra. Però també penso que és una novel·la (negra? coral?) que es deixarà perdre molta gent perquè no encaixa en el cànon. Personalment crec que s'estaran equivocant perquè a mida que avances, tot encaixa, tot lliga, no saps com però la imatge es va construint al teu cervell i ho veus.

No tenen res a veure, però he recordat la bona sensació que tenia mentre vaig llegir el "Jo confesso"; la sensació de meravellar-se per com algú pot construir una història (deu? vint?) d'aquesta manera i, el que és millor, aconseguir que el lector el segueixi i en gaudeixi al 100%.

Per acabar-ho d'arrodonir té un final tan cru, tan de tenir ganes de no saber-ho perquè incomoda i frepa, que és que valdria la pena només per això.

Ja tenim aquí un altre dels meus preferits de l'any.

El llibre és: Te quiero porque me das de comer. Llorente, David. 317 p. Alrevés. Barcelona, 2014. ISBN 978-84-15900-52-8.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada