dijous, 16 d’abril de 2015

Amor bajo la lluvia

Feia gairebé dos anys que tenia aquest llibre apuntat a la llista de Vull llegir. Dos anys, que es diu ràpid. No em duren tant, normalment. I si ho fan, és mal senyal: vol dir que tenen tots els números per acabar caient-ne.

No ha estat el cas d'aquesta novel·la que ens porta a l'Egipte dels anys 70, trastocat per una guerra que marca la vida dels protagonistes de la mateixa manera que ho fa l'amor, la venjança, el sexe i la por.

Estructurat en breus capítols, Mahfuz presenta tot un cor de personatges relacionats entre ells per l'amor i les miseries personals que dibuixa una història que parla de venjança i que m'ha desdibuixat certs prejudicis sobre la manera d'entendre la sexualitat de la dona àrab. Me'ls ha desdibuixat tot i que no eliminat del tot, he de reconèixer, perquè em queda el dubte de si això que explica Mahfuz no deixa de ser una limitada minoria, que, tot i això, també ens mostra fortament influida per les creences generals.

Gairebé sense descripcions, tan sols amb la força d'uns diàlegs molt expressius, la història es va construint poc a poc, però de forma molt directe i et porta de la mà a un final explosiu que tanca la història com un cop de puny que et descol·loca totalment.

"Amor bajo la lluvia" necessita una lectura acurada, conscient, perquè diu molt més del que es llegeix i cal païr-ho i reflexionar-hi.

El llibre és: Amor bajo la lluvia. Mahfuz, Naguib. Trad.Isabel Hervás Jábega. Barcelona, 1999. Ediciones Destino. 240 pàg. ISBN: 84-233-3120-2.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada