dimecres, 22 de juliol de 2015

Las luminarias

Més d'un mes!!! Més d'un mes m'ha portat endinsar-me en aquesta gran història. Gran en tots el sentits: 800 pàgines, un munt de personatges, de trames i d'intencions.
"Las luminarias" va guanyar el Man Booker Prize del 2013, però s'ha de dir que no se n'ha sentit gaire a parlar. I la veritat, ara que me l'he llegit, he de dir que m'estranya, perquè és el típic novel·lot que podria estar en boca de molts lectors.

Eleanor Catton ens situa a Nova Zelanda, a mitjan segle XIX, quan la febre d'or que recorre el país ha portat a molts emprenedors a la recerca de fortuna. Allà, tres successos aïllats i, sembla, fortuïts, portaràn a dotze homes a reunir-se en secret durant la nit. En aquest punt, comença la lectura d'aquesta història trencaclosques on, com a espectador, no pots refiar-te de ningú fins que totes les peces no han encaixat.

Potser, i dic potser, tot plegat hauria pogut resoldre's amb cent pàgines menys. He tingut la sensació, en alguns moments, que m'estaven venent palla. Però és innegable que el conjunt funciona i molt, que Catton és una campiona de l'argument i la trama i que, si al final decidíssim que era millor reduïr volum, trabar una història de tants personatges en 700 pàgines i que estiguis completament atrapat durant gran, gran part de la lectura té un mèrit que bé li val un premi.

Si li hagués de posar un "però" o, més aviat, un petit consell de lectura: a mi se m'ha fet difícil de llegir-lo al metro amb xivarri (deixant de banda que pesa un quintà i que els bolsos d'avui en dia estan pensats més per llibres electrònics que per totxos com aquest). Els personatges et presenten parts de la història, detallets, que si te'ls perds, poden fer que posteriorment no entenguis com una determinada informació ha arribat al coneixement d'un altre personatge. Així que, si us decidiu, que sigui en periodes llargs i tranquils (digue-li vacances).

Tan de bo "Las luminarias" vagi corrent entre els lectors i agafi l'embranzida que, crec, que mereix.

El llibre és: Las luminarias. Catton, Eleanor. Trad. Celia Montolio. 808 pàg. Editorial Siruela. Madrid, 2014. ISBN: 978-84-16208-32-6.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada