dijous, 31 de desembre de 2015

Prestatge 2015

A 3 llibres d'acabar l'any amb els 35 llibres llegits que m'havia proposat per aquest any (venint d'uns tristíssims 27 llegits l'any passat) he de dir que valoro molt més els 9 títols que m'han semblat espectaculars i que m'han fet gaudir moltíssim i la nova eina que he fet servir per a controlar totes les meves lectures (beneïdes fulles d'Excel), que el fet de no haver aconseguit el repte.

El 2016 m'agafa totalment preparada per rebentar estadístiques :)

Sobre els 9 títols que, per a mi, han estat imprescindibles dels que m'he llegit aquest any:Fent repàs, m'he adonat que no he sumat a totes les meves lectures d'aquest any altres lectures que estic fent de forma constant i repetida. I repetida. I repetida. I repetida. I repetida un cop més. Us puc citar, per exemple, aquesta col·lecció, aquest best-seller, o aquest i aquest que ha portat el tió i que ho estan petant a casa meva. Es tracta, com haureu deduït, de totes les lectures que estic fent pel "lector en construcció" que tenim a casa; títols que trobo que són molt macos i, cosa que és d'agrair, amb edicions de batalla a prova de cops, mans brutes, trepitjades, estrebades, babes, arrossegaments per terra i similars. Vida dura, la dels llibres infantils! Com deia, que aquestes lectures no les he sumat a les anteriors, ja em perdonareu.

Per acabar, però no per això menys important, la troballa d'aquest any, que he d'acabar de polir però que m'ha enganxat completament: una fulla d'Excel (que ara sóc incapaç de recordar d'on la vaig treure, però n'hi ha de similars a Sant Google) preparada ja per donar-me dades com per exemple si llegeixo més homes que dones, import gastat en llibres en tot l'any, en quin punt vaig perdre el tren d'aconseguir el repte...una joia! L'any que ve prometo formatgets i d'altres coses cuquis per resumir la meva lectura del 2016.

Us desitjo a tots des d'aquí un molt bon 2016, farcidet de lectures espectaculars i de tot tipus de coses bones.

diumenge, 6 de desembre de 2015

El profesor

No, no és la millor obra de la Charlotte Brontë. I no, trobo que no està escrita especialment bé (llegir que dic això d'una de les Brontë em fa sentir que aniré a l'infern lector, on només s'hi podrà llegir les Ombres d'en Grey i la Marian Keyes). I de fet, és que ni m'ha agradat, en conjunt.
I en canvi m'ho he passat pipa llegint-lo. Ja em diràs tu. El personatge principal se m'ha fet antipàtic, amb tanta dignitat, tant d'orgull, tanta disciplina, honestedat, capacitat i desig de sacrifici. Buf, quina mandra. I a més, que comptat i debatut, no deixa de ser una història suadeta de les que saps com acabarà. Però tot i així, tot i les llargues parrafades que fan tuf de predicador, tot i que hi ha històries massa desenvolupades pel que després acaben sent, tot i que tanta referència bíblica a mi m'ha costat d'empassar, no us puc negar que els trossos que estan ben escrits, estan molt ben escrits. Que és de la Brontë, no ho oblideu!
Pel que he llegit, aquesta obra va ser publicada de forma pòstuma si bé va ser escrita abans que Jane Eyre. Diu que la trobaven massa curta i massa realista. Massa curta perquè les 392 pàgines que gasta, eren massa poca cosa per l'època i massa realista perquè el protagonista comença la història deixant una posició comfortable i econòmicament resolta per buscar-se la vida amb la seva feina. Això es veu que no era creïble aleshores (i ara?).
Resumint us diré que és un llibre per als qui sigueu molt fans de les Brontë o de la literatura de l'època. Si no, aquí no hi ha res per veure.

El llibre és: El profesor. Brontë, Charlotte. Trad. Gema Moral Bartolomé. 392 pàg. Alba Editorial. Barcelona, 2014. ISBN: 9788484289739.