dimarts, 18 de desembre de 2012

Criadas y señoras

I penso en escriure:
"Senyors, qui va organitzar el món, ho va fer amb el cul!"
Però tothom pensaria que a bones hores desperto i m'adono de la realitat número u de la nostra existència.
I no. Ja ho sabia. Però, com tots de tant en tant, ho oblido per no viure en estat permanent d'indignació.

Sovint, tot allò que no hauria de ser normal és tan corrent que ja ni et planteges que existeix una possibilitat de canvi.

"Criadas y Señoras" és una historia de persones que en un moment determinat de la vida, en una situació adversa, fan el poc (o molt) que tenen a l'abast per fer saber a la resta de la gent com són les coses. No intenten canviar-les elles soles, però troben la manera de fer saber a tothom que alguna cosa no va com hauria.

Me'l vaig començar a llegir tot i que no el tenia a la llista de pendents. Lectura impulsiva, que en diuen. I ha valgut la pena seguir l'impuls (que de vegades acaba en un monumental xurro). Aquesta vegada m'he trobat uns personatges amb ànima: les dues minyones protagonistes m'han robat el cor, una tan tranquil·la i continguda, l'altra expansiva i impulsiva. Les senyores són tremendes, tant, que podrien semblar caricatures però no em sorprendria gens comprovar que tots en podem conèixer alguna avui en dia.

Al cap i a la fi avui en dia segueixen havent prejudicis de tants tipus que la història que explica "Criadas y Señoras" és universal i atemporal.

El llibre és: "Criadas y Señoras". Stockett, Kathryn. Trad. Álvaro Abella. Maeva. Madrid, 2011. 560 p. ISBN 978-84-15140-56-6.

1 comentari:

  1. És una lectura molt molt recomanable. La història és molt potent i enganxa, però més enllà d'això plasma una realitat que cal conèixer.

    ResponElimina