dissabte, 31 de gener de 2015

El círculo

No crec que el que sento jo ara a l'encarar-me amb aquesta ressenya  i el que van sentir els lectors de 1984 d'Orwell, al 1948, sigui gaire diferent. Semblances evidents (i esfereïdores) uneixen aquestes dues novel·les distòpiques i l'única cosa que crec que caldrà perquè El Círculo esdevingui una mena de clàssic de la futur-ficció (futur no gens,gens llunyà), és el pas del temps.

Acabada de llicenciar, la Mae Holland entra a treballar al Círculo, la gran mega companyia americana on tothom vol treballar (no he acabat de decidir si parla de Google, d'Apple, de Facebook o d'una barreja de totes) i comprova extasiada la perfecció i eficiència de tot un món tecnològic de pantalles, comptes socials i cares somrients que se li obre al davant.

Amb aquest punt de partida, Eggers desplega una història sense entrar en favoritismes ni forçar el lector a que ho faci, i posa damunt la taula un tema que crec, com us deia, que no és parlar del futur si no de què estem fent amb el present i què ens pot deparar això en vint o vint-i-cinc anys.

La història ens porta a reflexionar sobre la privacitat, la transparència, l' eficiència i el límit que té el desig humà de ser omnipotent.

Sembla mentida com pot arribar a ser d'opressiu el desig de llibertat.


El llibre és: El Círculo. Eggers, Dave. Trad. Javier Calvo Perales. 448 p. Literatura Random House. Barcelona 2014. ISBN 9788439729570. Font.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada