dimecres, 13 de gener de 2016

Cicatriz

Després de llegir "Cuatro por cuatro", l'anterior novel·la de la Sara Mesa, vaig tenir clar que m'endinsaria en la propera novel·la que escrigués aquesta autora sense ni tan sols saber de què anava. Si aquell era l'estil i el to narratiu que feia servir, en volia més.

Així doncs, aquí estic, dos anys després, llegint la Sara Mesa i tornant-me a dir que quan surti la propera novel·la hi tornaré.

Sonia i Knut es "coneixen" a través d'un fòrum literari d'internet i es crea entre ells una relació totalment virtual (gairebé) que em guardaré prou de definir. Però no, no és una història gaire romàntica. El tema queda fixat d'entrada, sense d'altres trames secundàries, i es va desenvolupant durant tota la novel·la amb una crudesa estranya i inquietant. L'autora ens dibuixa amb paraules la manera com la vanitat o l'avorriment poden actuar com a atiador d'una relació a més de posar en dubte certes normes socials establertes i considerades bàsiques. També l'afecció als objectes, més enllà del fetitxisme i de la incapacitat de dir "no".

En un estil que va molt al gra de les coses i amb desenes de referències literàries molt interessants, "Cicatriz" ens mostra com la unió d' un personatge anodí i neutre (Sonia) pot portar el focus de la narració si el contraposes amb un altre molt marcat i especial (Knut) i crear una història on no hi ha més que ells dos; ni grans escenes exteriors, ni grans descripcions. Al final, el narrador desapareix, no t'importa, perquè et trobes enmig dels personatges mirant a una banda i a l'altra com si fos un partit de tenis i esperant a veure qui guanya.

El llibre és: Cicatriz. Sara Mesa. 200 p. Anagrama. Barcelona, 2015. ISBN: 978-84-339-9792-0.

3 comentaris:

  1. El vaig llegir fa poc. Molt bona lectura.

    ResponElimina
  2. Hola! Me l'apunte en la llista de llibres pendents. M'agrada molt el teu estil de ressenya, és molt clar i amb poques paraules apuntes l'essència del text :)

    Jo he començat ara un bloc on parle de les meues lectures, si t'avellix entrar: http://luckybuke.blogspot.com.es/

    ResponElimina